11. syys, 2015

Kimppatreenejä veden ääressä

Nyt ollaan kolmena torstaina peräkkäin oltu veden äärellä "kimppatreeneissä". Janelle on erityisen vaikeaa ollut säilyttää keskittymiskyky, muiden tehdessä vedessä töitä. Olen Janen kiihtyessä vienyt sen kauemmas rannasta ja tehnyt sitten seuraamista, istumista ja katsekontaktia. Kauempana rannasta sujuu hyvin, mutta mitä lähemmäs rantaa tullaan, sitä vaikeammaksi keskittyminen tulee. 

Tänään Janen ensimmäinen "työ " oli jänön jäljitys. Maija S veti keinokanilla jäljen Janelle suopursumetsikköön. Lähetin Janen jäljelle, ja vauhdilla koira katosi metikköön. Kauaa ei kestänyt,  kun Jane tuli kovalla vauhdilla  metiköstä keinokani suussa ja palautti kauniisti mulle. Jäljestys auttoi kovasti keskittymiseen veden ääressä. "Nenätyöskentely" ilmeisesti herättää välillä' uinuvan keskittymiskyvyn. Vein kaksi damia linjalle veden reunaan mättäiden taakse ja ohjasin Janen hakemaan ne. Hienosti likka haki ne.

Seuraavaksi oli vuorossa ykkösmarkkeeraus. Jane eteni rannan kautta damille onnistuneesti ja minulle palauttessaan, heittäjä heitti veteen uuden damin. Tähän damiin tein ohjauksen, josta tuli varsin pitkä. Jane lähti uimaan suoraviivaisesti ja löysi damin. Pienen tauon jälkeen sille tehtiin vielä kakkosmarkkeraus ja sekin onnistui. Palautuksissa dami tipahteli välillä Janen suusta, sen ravistaessa ennen mulle tuontia. Sain kuitenkin lopulta palautuksetkin käteen, kun  heittelin ihan lyhyiltä matkoilta vesirajaan ja keskityin oikein, että koira tuo damin ennenkuin ravistaa.

Malttia on viety nyt maalta vesirajaan.  En ollut ajatellutkaan , että maltti tarvii rakentaa erikseen vedenäärelle. Malttiharjoituksia täytyy jatkosskin yrittää tehdä erilaisissa paikoissa ja tilanteissa, jotta itsekkin saisi keskittyä varsinaiseen asiaan... 

Myös treenit erilaisten häiriöiden alla ovat tärkeitä, jotta koira oppisi suodattamaan pois turhat asiat ja keskittymään olelliseen.

 Olen iloinen , että olen nyt päässyt harjoittelemaan veden äärellä "kimppatreeneissä ".Janen uintiasento on parantunut huomattavasti. Sen palauttaessa damia, se ui jo varsin mallikkaasti. Nyt taas oivaltaa kuinka paljon peruasasioitakin meillä on vielä opettelun alla, mutta silti nautin suunnattomasti tekemisestä yhdessä energisen Janen kanssa.