18. syys, 2015

koulutuksessa

Salon seudun noutajat järjestivät viime sunnuntaina koulutuksen, jossa kouluttajana oli Kati Tuominen. Jane oli iltapäiväryhmässä kahden nuoren käyttölinjaisen labradoriuroksen kanssa. 

Ensimmäisenä tehtävänä heitettiin kolmeen eri muistipaikkaan markkeeraus. Ja koira laitettiin hakemaan sitten ne "muistimarkkeeraukset" samassa järjetyksessä, kun ne oli heitettykkin. Janella oli selvä muistikuva ensimmäisestä markkeerauksesta ja löysi sen nopeasti. Toinen muistipaikka olikin haasteellisempi ,koska se oli rinteessä ja dami putosi mäen taakse. Janella oli selvä mielikuva tästäkin, mutta se ei osannut laajentaa hakua tarpeeksi ylös. Kati käski heittäjän kävelemään pudotuspaikkaan päin, mutta Jane ei ymmärtänyt ottaa tästä vinkkiä. Teimme tähän paikkaan uudestaan vähän lähempää heitot, jotta saimme Janelle onnistumisen. Kolmennessa muistipaikassa Jane oli selvästi keskittymätön, mutta toisella lähetyksellä saimme onnistumisen. 

Toisena tehtävänä oli markkeeraus, jossa heittäjä siirtyi sen jälkeen ,kun oli suorittanut heiton. Heittäjän siirtyminen aiheutti sen verran hämmennystä, että noudosta ei tullut täysin suoraviivainen, mutta helposti Jane silti suoritti tehtävän.  

Kolmannessa tehtävässä heittäjä oli piilossa, eikä pitänyt mitään "ränkätysääntä". Koiran annettiin vain istua ja havainnoida tai olla havainnoimatta heittoa. Jane kuuli ensimmäisestä heitosta vain pudotusäänen... ei annettu hakea tätä. Toisella heittokerralla Jane näki heitosta vain loppukaaren, tämän se sai noutaa. Kolmannella kerralla se olikin jo paljon tarkkavaisempi ja näki koko heiton, jonka se myös sai hakea. Olin Janeen tyytyväinen, koska se malttoi odottaa lähetyskäskyä ja lähti sitten vauhdikkaasti ja palautti yhtä kovaa. Ei hävinnyt vauhdissa ollenkaan lapukkauroksille. Myös kouluttaja tykkäsi koirasta: hänen kommentti Janesta oli :

"Onpa kiva kihara tai ...koira". Sanoin ,että ihan sama, on se oikeesti kiva Kihara ja Koira 🙂