20. helmi, 2016

Markkeerauksia ja linjaa

On mukavaa , että päivä on alkanut pidentymään ja sitä kautta harrastuksiin ulkonakin rittää valon puolesta aikaa. Muutamana kertana viikonlopulla on tullut taas treenailtua damien kanssa. On mukavaa, että molemmilla koirilla saa keskittyä enemmän varsinaisiin lajiharjoituksiin, kun perusasiat alkavat olla hallinassa.

Paikallapysymistä häiriön alla kuitenkin pitäisi ehkä treenata vahvemmaksi, jotta voisin itse  luottaa koiriini paremmin. Mukavasti  ne kyllä tänäänkin pysyivät hallinassa, vaikka joutuivat katsomaan muitten tekemistä ja vielä omalla treenivuorollakin jätin vuorottain Saran ja Janen hiukan taakseni odottamaan omaa vuoroaan.

Nyt on Janellekkin alettu tekemään markkeerauksia. Hyvin se onkin nyt alkanut hahmottamaan niitä. Luulin jo ,että olen onnistunut pilaamaan Janesta markkeerauskyvyn, kun sille on tehty niin vähän heittoja. En ole tahtonut tehdä heittoja , koska olen pelännyt sen niistä kuumenevan. Mutta eihän se voi osata markkeerata , jos ei niitä harjoitella. Olemme aloittaneet aika helpoista tehtävistä , jotta se etenisi suoraviivaisesti. Janelle on tehty viime vuonna pääasiassa sellaisia tehtäviä ,että se on joutunut käyttämään nenäänsä , eikä juoksisi silmillään.

Jane ei kyllä ole kuumunut nyt heitoista. Se on ilmeisesti oppinut, että se pääsee kyllä tekemään, kun se rauhallisesti malttaa odottaa.

Janelle tehtiin ensin ykkösmarkkeeraus  ja sen palauttaessa damia. heittäjä heitti Janen näkemättä "pudotus" paikkaan toisen damin. Seuraavaksi tein ohjauksen samaan paikkaan. Tämä onnistui ihan hyvin , kun vielä helpotin tehtävää sillä tavalla ,että seurautin Janea muutaman metrin linjan suuntaisesti damia kohti.  Toisella kerralla Janelle tehtiin kakkosmarkkeeraus ja sen jälkeen olisi pitänyt mennä hakemaan ohjausdami vanhan linjan päästä, johon oli toinen markkeeraus heitetty. Tässä kohtaa Janea jäi vaivaamaan kakkosmarkkeerauksen ensimmäinenen pudotus paikka. Sain sen lopulta hakemaan ohjausdamin "vanhasta paikasta ", kun vein sen tarpeeksi lähelle.

Ohjaukseen myös hyvä harjoitus, jotta koira oppisi luottamaan, että ohjaajan ohjaamassa suunnassa on dami , eikä siellä missä koira itse kuvittelee damin olevan. Tällaisia harjoitteita pitäisi  alkaa tekemään nyt enemmän, jossa tavallaan yhdistyy kaksi tehtävää, markkeeraus ja ohjaus. Mulla on Saran kanssa treenatessani ollut vähän saman tyyppisiä ongelmia. Eli pitäisi osata siirtyä itsenäisestä markkeeraustehtävä-moodista ohjaajaakuuntelevaan- moodiin 🙂- Tässä ehkä juuri huomaa kiharan itsenäisen luonteen. Pitäis kiharaolennon muistaa, että se ohjaajakin on mukana "metsästyksessä" ja ehkä sekin saattaa jotain (joskus) tietää ?!