15. elo, 2016

Alokasluokan metsästyskoe Perniössä 13.8

Osallistuttiin Janen kanssa alokasluokan metsästyskokeeseen Perniössä. Vettä satoi koko aamupäivän ja varsinkin toimitsijoila oli varmasti aika kostea olo. Me starttasimme aamupäivän ryhmässä seitsämäntenä koirakkona.

Koe oli varsin selkeän oloinen. Ensimmäinen tehtävä oli ykkösmarkkeeraus lokilla kaislikkoon. Sen jälkeen oli ykkösmarkkeeraus avoveteen veneestä tavilla. Tässä tehtävässä haastetta toi vasemmalla puolella oleva juurakko vedessä ja suoraan edessä oleva lummekasvusto. Kolmas tehtävä oli ohjata koira rinteessä olevalle kanille, jonka oikealla puolella oli hakualue. Ohjauksen jälkeen oli vielä haku, jossa oli kuusi riistaa (lokkeja, fasaneja, variksia)

Jane suoritti kaislikkomarkkeerauksen mallikkaasti. Toisessa tehtävässä se tavin läiskähdettyä veteen nousi ylös ja edisti hiukan, mutta odotti kuitenkin lupaa lähteä. Se lähti sitten luvan saatuaan reippaasti veteen, mutta meni ensimmäisenä katsomaan, josko juurakko olisi noudettavissa. Sitten se lähti suuntaamaan vasemmalle juurakosta, jota hiukan ihmettelin , koska vene oli oikealla. Sen käännyttyä takaisin, se sai joko havainnon veneestä tai hajun tavista ja lähti määrätietoisesti uimaan oikeaan suuntaan. Vene taisi voittaa ja se meni katsomaan ,josko veneestä saisi jotakin palkkaa. Näin ainakin oletan , koska ollaan käyty tänä kesänä muutaman kerran vesipelastustreeneissä ja olen ohjannut sen siellä useamman kerran veneelle, josta se on saanut ruokaa. No tavia se ei varmaan ole nähnytkään ja pienen tumman linnun löytämiseen olisi pitänyt käyttää enemmänkin nenää eikä silmiä, koska sitä ei juurikaan vedestä nähnyt. Tätä myöten tämä tehtävä epäonnistui. Tuomari sanoi tätä tehtävää itseluottamustehtäväksi, jossa näkee uskaltaako koira uida tarpeeksi kauas. Itseluottamuksen puutteesta ei ainakaan Janen kohdalla ollut kysymys tehtävän epäonnistumisessa.

Kolmannessa tehtävässä minulla oli vaikeuksia saada  Janeen kontaktia. Sitä jäi vaivaamaan noutamatta jäänyt tavi. Siinä kun tuomari näytti minulle kanin sijaintia , Jane karkasi rantaan ja toi sielta lokin, kun kutsuin sen luokseni. En tiedä saiko se tästäkään mielenrauhaa, koska minulla oli vaikeuksia saada se istumaan suoraan sivullani ja katsomaan suoraan eteenpäin. Se sai varmaan jonkun hajun hakuruudusta, kun se tuijotti vaan oikealle viistoon. Vaikka kuinka yritin säätää , en onnistunut saamaan sitä oikein sivulle ja kun lopulta sen lähetin matkaan, lähti se vauhdilla siihen suuntaan mihin kirsu osoitti. Kutsuin pillillä, koska pelkäsin sen menevän hakualueelle hakemaan riistaa. Seuraava havainto minulla oli Janesta rinteessä kanin takana ja kutsuin sitä  ja kun se oli kanin kohdalla annoin lähihakupillityksellä merkin etsittävästä riistasta. Jane löysi kanin ja toi sen nätisti minulle. Jälkeenpäin ajateltuna minun olisi ehkä pitänyt kutsua Jane vain luokse ja lähettää uudelleen ohjauskanille. Nyt ohjaus katsottiin epäonnistuneeksi, mitä se tietysti olikin , koska koira ei lähtenyt oikeaan suuntaan. Kokeemme loppui siihen, koska kahden tehtävän myötä koiralla ei ole enää mahdollisuutta palkintoon.

Meillä on paljon vielä harjoiteltavaa ihan perusjutuissakin, mutta olin tyytyväinen siihen ,että Jane ei karannut paukkuun( jota kovasti pelkäsin) ja se toi riistaa kauniisti käteeni  ja käsitteli riistaa muutenkin arvokkaasti. Se näki hyvin markkeerausheitot ja se ui yllättävän hyvin. Tänä vuonna sille ei ole paljoakaan veteen heitetty, koska se  innostuu niin kovin, ettei muista käyttää taka jalkojaan ja pärskyttää vaan vettä etujaloillaan. Ne vähät uintireissut, mitä tänä vuonna on tehty, on yritetty tehdä rauhallisessa mielentilassa ja tätä myöten Jane on oppinut uimaan. Mutta kokeessa intoa oli vähän turhan paljon ja Janen kuumumisen myötä hallittavuus hävisi. 

Tuomari Antti Nurmi totesi kokeen jälkeen, ettei ole ennen nähnyt näin vauhdikasta,vilkasta kiharaa. Pöytäkirjassa luki yleisvaikutelman kohdalla:Vilkas ja riistaviettinen koira, joka ei ole riittävästi hallinnassa maaohjauksessa, eikä onnistu toisessa markkeraustehtävässä ja näistä syistä koiraa ei palkita. Tuomari ennusti kuitenkin, että Jane varmasti joskus tuloksiakin saa. Lupasin tulla kiusaamaan vielä tuomareita ja viihdyttämään yleisöä 🙂.