18. syys, 2016

17.9.2016 Ulla Pihlajan koulutus

Salossa järjestettin Salon seudun noutajien toimesta koulutus, jonka kouluttajana oli Ulla Pihlaja. Minulla ei ollut senkummoisia odotuksia koulutuksen suhteen, mutta jälkeenpäin olin iloinen, että tulin lähteneeksi vapaana olleelle paikalle.

Ullan koulutuksen sanomasta minulle jäi mieleen muutama asia vahvemmin. Ensimmäinen oli kuin minulle tarkoitettu;Harjoittele niitä asioita, jotka ovat koirallesi vaikeita. Toinen mieleeni jäänyt asia oli, että nuoren koiran kanssa kannattaa mennä erilaisiin paikkoihin. Tämä ei tietenkään ole se uusi pointti, vaan se, että menee vaan hengaamaan erilaisiin paikkoihin. Koiran pitäisi oppia olemaan ihan "easysti" paikassa kuin paikassa. Omien koirieni kohdalla tämä asia on jäänyt tekemättä. Aina, kun ollaan menty jonnekkin, on se yleensä tarkoittanut jotakin ja koirat turhaan innostuvat ja nostavat kierroksiaan. 

Olin hiukan myöhässä koulutuksesta ja nou/alo ryhmä oli siellä jo siististi rivissä. Minä jätin Janen autoon hetkeksi, että sain keskittyä kuuntelemaan. Kun lopulta otin Janen autosta , tuli sieltä kovin innokas koira, jolla ei ollut mitään käsitystä, että mitä tässää aletaan tekemään. Se veti hihnassa ja haisteli ja oli minusta nuorempiin koiriin verrattuna aivan rasavilli. En katsonut sen hötkyilyä kauaa, vaan Jane sai mennä takaisin autoon ja hengittelin siinä vähän aikaa. Mutta kun oikeasti alkoi tapahtumaan, otin Janen uudestaan ulos autosta. Tarkoitus oli tehdä seuruuta ja sivulletuloa, ja jos koira edisti, antoi Ulla ohjeeksi kääntyä koiran editse niin, että se joutui jarrutamaan ja väistämään jalkaa. Olin yllättynyt , kuinka hyvin Jane kuunteli tätä "kehonkieltä". Sen viretila laski ja se alkoi keskittymään minuun. Olin yllättynyt, että Janen hallinta parani niin pienen asian seurauksena. Sitten laitimme koirat takaisin autoon ja ensin koulutettiin nuorempia koiria.

Nuorempien koirien koulutuksessa ei minulle tullut varsinaisesti mitään uutta. Itsekseni siinä kyllä mietin, kuinka tärkeää on opettaa perusasiat koiralle kunnolla. Jos koira ei tule pillistä luokse tai ei palauta damia, on aika hankala edetä.

Meidän ryhmässä oli kolme koiraa, kaksi flättiä ja Jane. Jokainen vei damin koiransa kanssa merkittyyn paikkaan suoraa linjaa ja antoi koiran tehdä paikassa lyhyen noudon. Dami jätetiin samaan paikkaan ja tultiin takaisin lähtöpaikkaan. Sen jälkeen koirat laitetiin hakemaan vuorotellen daminsa. Tarkoitus oli, että ne hakisivat suoraan kiertelemättä daminsa ja palauttaisivat myös samaa suoraa linjaa. Janen linja oli aika ryteikköä ja lisäksi alamäkeä. Jane oli heti alusta asti kiinostunut yleisöstä ja se lähti ensin huitelemaan oikealle yleisöä päin. Kutsuin sen takaisin ja kun otin muutaman askeleen linjaa pitkin, Jane lähti helposti linjaa pitkin damille. Palauttaessa se lähti kaartamaan taas yleisöä päin, mutta toi kuitenkin minulle nätisti kaarroksesta huolimatta. Tämän jälkeen tehtiin heitto/markkeeraus samaan paikkaan. Jane lähti suoraviivaisesti ryteikön poikki damille ja nyt aloin pillittää sitä heti luokse ja nyt se tulikin hyvin suoraa linjaa palauttaen. Tämän jälkeen vaihdettiin keskenämme paikkoja niin, että kaikki koirat olivat vuorotellen kolmessa eri paikassa. Toisen flätin polla kuormittui harjoituksesta niin kovasti, että se ei pystynyt viimeisestä paikasta enää hakemaan linjaa, sille tehtiin lukon aukaisemiseksi lopuksi vain helppo ykkösmarkkeeraus. Jane ja toinen flätti saivat vielä tehdä yhtäpitkillä matkoilla olevat kaksi muistipaikkaa kakkosmarkkeerauksina. Jane teki tehtävän hienosti, tosin minä olisin onnistunut nollaamaan Janen hienon suorituksen, jos oltaisi oltu kokeessa. Lähetin toiseen markkeeraukseen Janen "eteen" käskyllä. Tällä kertaa ohjaajan polla oli kovemmalla kuin koiran.

Harjoitus oli varsin selkeä, muttei ollenkaan helppo koirille. Siinä oli häiriönä muut koirat, markkeerausheittäjät ja yleisö. Olin ihan äimänä kuinka hienosti Jane pysyi ilman talutinta vierelläni. Välillä kun kesti oikein kauan odotella meidän vuoroa, tein pientä seuraamista. Jollain tavalla tuli sellainen olo ,niinkuin jotkut asiat olisivat loksahtaneet paikoilleen🙂.